فهرست مطالب

مجله پایش
سال دوازدهم شماره 7 (پیاپی 53، بهمن و اسفند 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/05
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عبدالعلی منصف، ابوالفضل شاه محمدی صفحه 5
    بر اساس اهداف سند چشم انداز بیست ساله، «کشور ایران باید به کشوری توسعه یافته با جایگاه اول اقتصادی، علمی وفناوری در سطح منطقه، با هویت اسلامی و انقلابی، الهام بخش در جهان اسلام و با تعامل سازنده و موثر در روابط بین المللی تبدیل شود»، از این رو، با شناخت جایگاه بین المللی ایران، می توان با برنامه ریزی مناسب به هدف تعیین شده در سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 هجری شمسی نایل آمد. هدف از این پژوهش، تعیین جایگاه ایران از نظر وضعیت بهداشت و درمان در منطقه آسیای جنوب غربی است. به این منظور، داده های لازم برای 15 شاخص رایج و مهم بخش بهداشت که توسط سازمان بهداشت جهانی ارائه شده، جمع آوری و وضعیت بهداشت و درمان 26 کشور با استفاده از روش تحلیل تاکسونومی عددی بررسی شده است.
    نتایج نشان می دهد جایگاه ایران به لحاظ بهداشت و درمان در مقایسه با کشورهای منطقه دچار نوسان بوده و از رتبه یازدهم در سال 2000 به رتبه دوازدهم در سال 2007 تنزل یافته است.
    نوسانات شاخص های هزینه ای و شاخص های امکانات بخش بهداشت را می توان به عنوان عاملی برای عدم ثبات جایگاه ایران طی دوره مورد بررسی مطرح کرد. پیشرفت کشورهای دیگر در زمینه بهداشت و درمان را نیز می توان به عنوان عاملی دیگر برای نوسانات جایگاه ایران دانست.
    کلیدواژگان: تاکسونومی عددی، سازمان بهداشت جهانی، شاخص های عمومی بخش بهداشت، کشورهای آسیای جنوب غربی
  • مقاله کوتاه
  • محمود موسی زاده، امید براتی، مینا مراد زاده، مریم علیرمضانی، محمدرضا امیر اسماعیلی صفحه 17
    یکی از رایج ترین شیوه های سنجش فعالیت های علمی، روش علم سنجی است. از ملاک های اصلی در سنجش میزان پیشرفت علمی کشورها، تعداد نشریات نمایه شده یک کشور در بانک اطلاعاتی موسسه ISI و تعداد مقالات منتشر شده در این مجلات توسط پژوهشگران آن کشور است. موسسه اطلاعات علمی (ISI) برای ارزیابی تحت پوشش فهرست نویسی خود، سه شاخص را در نظر گرفته است. این شاخص ها شامل عامل تاثیر (Impact factor or-If)، شاخص فوری (Immediately) و نیمه عمر استناد (Cited Half - Life) هستند [1]. در بین عوامل اشاره شده، عامل تاثیر، یکی از سه شاخص استاندارد موسسه اطلاعات علمی (ISI) و از مهم ترین شاخص های مطرح در حیطه علم سنجی است که اولین بار در سال 1995 توسط گاروفیلد بنیان گذار موسسه ISI مطرح شد. دو شاخص اصلی دیگر یعنی شاخص فوری و شاخص نیمه عمر استناد، در مطالعات علم سنجی در نقش شمارش برونداد انتشاراتی، به عنوان شاخص کمی و شمارش استناد به عنوان شاخص کیفی است [2-1].
    از اهداف بسیار مهم تعیین شده در سند چشم انداز بیست ساله ایران برخورداری از دانش پیشرفته، توانایی در تولید علم و فناوری، اتکا بر سهم برتر منابع انسانی و سرمایه اجتماعی در تولید ملی، دست یافتن به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه ی آسیای جنوب غربی (شامل آسیای میانه، قفقاز، خاورمیانه و کشورهای همسایه) با تاکید بر جنبش نرم افزاری است که درراستای دستیابی به جایگاه فوق، نیازمند ایجاد تغییراتی همگام با تغییرات جهانی در نظام آموزشی وپژوهشی کشور است. در همین راستا پژوهش حاضر بر این بود تا با بررسی و مقایسه مجلات تخصصی منتشر شده از نظر کمی و تعیین سه شاخص مهم علم سنجی (ضریب تاثیر، شاخص فوری و شاخص نیمه عمر استناد) برای این مجلات، پیشنهادهای مناسبی به منظور ارتقای وضعیت موجود ارائه دهد.
  • بهزاد دماری، عباس وثوق مقدم، محمد فتحی، علیرضا کاظمی صفحه 21
    در سال های گذشته سعی شده است تا برای برخورد با برخی چالش ها روال برنامه ریزی عملیاتی در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی استقرار یابد. در ادامه مسیر بازطراحی این نظام به منظور نهادینه سازی هر چه بیشتر آن یک ضرورت است. به همین منظور مطالعه حاضر که نوع طراحی سیستم بوده و در آن از الگوی بازمهندسی فرایند، روال و استانداردهای سیستم استفاده شده است، انجام شد. روش جمع آوری داده ها مرور منابع، جلسات بحث گروهی متمرکز ذی نفعان، پرسشنامه کتبی تکمیل شده توسط صاحبان فرایند و انجام مشاهده بوده است. بر اساس داده های جمع آوری شده کمیته راهبری فنی بر اصولی ده گانه برای باز طراحی نظام برنامه ریزی عملیاتی در توافق کردند، بر اساس آن فرایند اصلی، روال ها و استانداردها در دو بخش اصلی شامل «آئین نامه و شیوه نامه برنامه ریزی عملیاتی» بازطراحی شد. نتایج نشان می داد سه دارایی مهم نظام برنامه ریزی عملیاتی فعلی حمایت مدیران ارشد، اسناد و قوانین بالادستی حامی و تجربه چند ساله وزارت خانه در استقرار این نظام است. مهم ترین چالش های نظام برنامه ریزی عملیاتی فعلی ضعف در هماهنگی، ممیزی و اعتبار علمی فرایند است. ویژگی های نظام بازطراحی شده عبارت است از تطابق با زنجیره نتایج اقدامات، واژه نامه برنامه ریزی (برای ایجاد زبان مشترک)، پروژه محوری، تناسب سطوح تصمیم گیری با ساختار وزارت بهداشت، مستندسازی ساده و مدیریت شده، نهاینه شدن مثلث کارفرما مجری و ناظر، پایش های سطح بندی شده، تقویم زمان بندی عملیات برنامه ریزی در طول سال و دوره زمانی برنامه های پنج ساله، ارتباط شفاف برنامه عملیاتی با اسناد بالادستی و بودجه، شبکه پروژه پذیر، وجود ممیز، تشویق و آموزش صاحبان فرآیند و در نهایت سازوکار هماهنگی درون و برون بخشی برنامه ها است. به رغم دارایی های نظام برنامه ریزی عملیاتی موجود، مهم ترین عامل موفقیت فرایند جدید، «ممیزی» برنامه های عملیاتی واحدهای ستادی است. پایش فصلی پیشرفت برنامه های عملیاتی توسط شورای معاونین، تخصیص های به موقع بودجه متصل به برنامه و تشویق (مادی و معنوی) دوره ای واحدهای سازمانی و کارشناسان مسئول و موفق وزارت بهداشت سه نقطه تمرکز در نهادینه سازی نظام بازطراحی شده برنامه ریزی عملیاتی است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی عملیاتی، بازمهندسی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
  • فاطمه زارعی، محمدحسین تقدیسی، رفعت محبی فر، هادی طهرانی، داوود شجاعی زاده، امیر معتمدی صفحه 33
    یکی از مهم ترین راهبردها در مدیریت کیفیت جامع، تمرکز بر ارتقای عملکرد فرآیندها و توانمندسازی کارکنان است؛ این در حالی است که در منشور اتاوا یکی از کاربردی ترین راهبردهای توانمندسازی افراد، ارتقای سطح آگاهی آنان بیان شده است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر به کارگیری مفاهیم مدیریت کیفیت جامع در بخش قلب بیمارستان بوعلی قزوین انجام شد. این مطالعه نیمه تجربی بر روی پرسنل پرستاری بیمارستان یاد شده که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، انجام شد. پس از تعیین اعتبار و اعتماد پرسشنامه ها، داده ها جمع آوری شد. سپس مداخله آموزشی به صورت برگزاری کارگاه آموزشی تحت عنوان آشنایی با مفاهیم،کاربرد و ضرورت اجرای مدیریت کیفیت به همراه ارایه بسته آموزشی در قالب کتابچه آموزشی و لوح فشرده اجرا شد. سه ماه بعد از مداخله چک لیستی که به منظور به کارگیری ابعاد مدیریت کیفیت جامع بر اساس پرسشنامه تهیه شده بود، توسط محقق تکمیل گردید. در نهایت داده های هر بخش از مطالعه با به کارگیری آزمون های متناسب آماری تحلیل گردید. میانگین به کارگیری مفاهیم مدیریت کیفیت جامع نشان داد که در زمینه توجه به مشتری (بیمار) قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی دار وجود دارد. همچنین میانگین امتیاز مشارکت پرسنل (پرستاران) در اجرا قبل و بعد از مداخله، و میانگین امتیاز ارتباطات پرستار و بیمار قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی دار داشت؛ ولی در کل مجموع امتیازهای به دست آمده در به کارگیری مفاهیم مدیریت کیفیت جامع قبل و بعد از مداخله، تفاوت معنی دار وجود نداشت. با توجه به نتایج به دست آمده ضرورت و اهمیت به کارگیری مدیریت کیفیت جامع در ارتقای سلامت بیمارستان و متعاقبا بهبود سلامت بیمار غیرقابل انکار است.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، برنامه آموزشی، بیمارستان
  • نسرین نیک پیما، ژیلا عابد سعیدی*، اذن الله آذر گشب، حمید علوی مجد صفحه 41

    تحلیل چارچوب اولین بار در دهه 1980 توسط پژوهشگران مرکز ملی پژوهش های اجتماعی انگلستان به عنوان شیوه ای برای مدیریت و تحلیل داده های کیفی در پژوهش های کاربردی معرفی شد. هدف از این نوشتار، معرفی رویکرد تحلیل چارچوب، مراحل و روش انجام آن به عنوان شیوه ای منظم در تحلیل داده های کیفی است. به منظور دست یابی به مستندات علمی مرتبط با شیوه تحلیل چارچوب، جستجوی الکترونیک با استفاده از کلید واژه های مناسب به دو زبان فارسی و انگلیسی در پایگاه های اینترنتی (بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran)، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران (IranMedex)، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، PubMed، ScienceDirect، InterScience، Ovid، ProQuest، Google) انجام شد و تعداد محدودی شواهد علمی در این زمینه به دست آمد. برخی از این شواهد، به مقالاتی در حوزه های علوم بهداشتی و علوم اجتماعی اختصاص داشتند که برای انجام پژوهش از رویکرد کیفی و برای تحلیل داده ها از شیوه تحلیل چارچوب استفاده نموده و برخی دیگر به توضیح پیرامون مراحل انجام تحلیل چارچوب پرداخته بودند. تحلیل چارچوب، رویکردی سلسله مراتبی و پنج مرحله ای است که برای طبقه بندی و سازماندهی داده ها بر اساس درون مایه های کلیدی، مفاهیم و طبقات پدیدار شده مورد استفاده قرار می گیرد. این رویکرد در پژوهش های حوزه خدمات بهداشتی به دلیل وضوح و شفافیت مراحل انجام تحلیل، انعطاف پذیری و سهولت کاربرد به ویژه برای پژوهشگران کیفی تازه کار بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تحلیل چارچوب، پژوهش کیفی، تحلیل داده ها
  • لیلی صالحی، سعید سلکی، علی منتظری صفحه 51
    فواید مصرف میوه و سبزی در سالمندان به خوبی شناخته شده است اما شواهد حاکی از عدم کفایت مصرف است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر مداخله آموزشی طراحی شده بر اساس سازه های الگوی فرا نظریه ای بر افزایش میزان مصرف میوه و سبزی است. این مطالعه نیمه تجربی در طی سال های 87-88 در کانون های سالمندی شهر تهران بر روی 400 عضو کانون در دو گروه مداخله و آزمون انجام گرفت. داده های این مطالعه در دو زمان متفاوت قبل از مداخله و پس از آن بوسیله پرسشنامه ای ساختارمند مشتمل بر مشخصه های دموگرافیک و آنتروپومترتیک، مرحله تغییر افراد، خودکارآمدی، موازنه تصمیم گیری، میزان مصرف روزانه میوه وسبزی جمع آوری گردید. مداخله آموزشی شامل 4جلسه 90 دقیقه ای برای هریک از زیرگروه ها بوده و محتوی آن بر اساس سازه های الگوی فرا نظریه ای تدوین گردیده بود. میانگین سن افراد مورد مطالعه 4/48 ± 64/06 بود که حدود 75 درصد این افراد زن بودند. میانگین مصرف روزانه میوه و سبزی قبل از مداخله بین دو گروه اختلاف معنی دار نداشت که پس از انجام مداخله در گروه مورد مداخله به طور معنی دار افزایش یافت (گروه مدخله1/35±3/08 در مقابل 1/08 ±1/79 گروه کنترل،0/001=P). مداخله علاوه بر افزایش منافع درک شده و خود کارآمدی و کاهش موانع درک شده در گروه مورد مداخله، باعث پیشروی افراد بیشتری در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل از مرحله پیش تامل به مراحل تامل و آمادگی (0/001>P) و همچنین از مراحل تامل و آمادگی به سمت مراحل عمل و نگهداری (0/004=P) گردید. یافته های این مطالعه نشان داد که الگوی فرا نظریه ای، الگویی مفید در طراحی مداخلات تغذیه ای و مصرف میوه و سبزی است.
    کلیدواژگان: فرانظریه ای، میوه و سبزی، سالمند
  • بهروز لطفی، فاطمه رخشانی صفحه 61
    صبحانه و میان وعده، نقش مهمی در سلامت جسمی و فکری دانش آموزان دارد؛ به طوری که مصرف صبحانه و میان وعده مناسب و کامل، باعث افزایش قدرت یادگیری و عملکرد کودکان می گردد. این مطالعه، به منظور تعیین سطح دانش و تهدید درک شده ی دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر زاهدان در رابطه با مصرف صبحانه و میان وعده در سال تحصیلی 91-90 انجام گرفته است.
    در این مطالعه ی توصیفی تحلیلی، تعداد 223 دانش آموز پسر پایه ی چهارم ابتدایی از طریق نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن بررسی و مورد تایید قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با کمک نرم افزار SPSS و آزمون های آماری مناسب، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    دانش آموزان، 76 درصد از کل نمره ی آگاهی، حساسیت و شدت درک شده و 60 درصد از کل نمره ی رفتار را کسب نمودند. 51.6 درصد از دانش آموزان هر روز مرتب صبحانه مصرف می کردند و تنها 22 درصد از آنها هر روز میان وعده مصرف می کردند. آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که آگاهی با حساسیت و شدت درک شده و رفتار، رابطه ی مثبت و معنی دار دارد. همچنین حساسیت درک شده با شدت درک شده و شدت درک شده با رفتار رابطه ی مستقیم و معنی دار دارد (0.05>P).
    در این مطالعه مشخص شد رفتار دانش آموزان خصوصا در مورد مصرف صبحانه و میان وعده در سطح مطلوبی قرار ندارد و با توجه به ارتباط مستقیم بین آگاهی و شدت درک شده با رفتار، طراحی برنامه های آموزشی برای بهبود رفتارهای تغذیه ای دانش آموزان و همچنین با به کارگیری الگو های رایج در آموزش بهداشت، از جمله الگوی باور بهداشتی (که حساسیت و شدت درک شده از اجزای این الگو هستند) ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آگاهی، تهدید درک شده، صبحانه، میان عده، دانش آموزان
  • مینو پاک گوهر، شادی ثابت قدم، سید فاطمه واثق رحیم پرور، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 73
    بی اختیاری ادراری یک مشکل شایع بهداشتی در زنان بوده، شیوع آن در سنین مختلف متفاوت است، و با افزایش سن بیشتر شده و در زنان پس از یائسگی بسیار شایع است. هدف این مطالعه بررسی کیفیت زندگی در زنان یائسه مبتلا به بی اختیاری ادراری شهر رشت بود. در این مطالعه مقطعی 313 زن یائسه مبتلا به بی اختیاری ادراری مورد بررسی قرار گرفتند. روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی بود و از پرسشنامه اطلاعات فردی، پرسشنامه تعیین نوع بی اختیاری ادراری، پرسشنامه تعیین شدت بی اختیاری ادراری و پرسشنامه کیفیت زندگی مخصوص بی اختیاری ادراری برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 و با آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این مطالعه میانگین نمره کیفیت زندگی زنان یائسه مبتلا به بی اختیاری ادراری را 19/91 ± 46/18 نشان داد. بیشترین نوع بی اختیاری ادراری نوع مختلط بود و زنان یائسه مبتلا به این نوع، کمترین نمره کیفیت زندگی را داشتند. نمره کیفیت زندگی و ابعاد آن در هر سه نوع بی اختیاری ادراری با هم اختلاف معنی دار داشت. نتایج این مطالعه نشان داد که کیفیت زندگی زنان یائسه مبتلا به بی اختیاری ادراری تحت تاثیر قرار گرفته است. ارائه دهندگان خدمات بهداشتی درمانی باید به زنان یائسه آموزش دهند و آنها را از درمان های موجود آگاه نمایند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بی اختیاری ادراری، زنان یائسه
  • مرضیه عربان، صدیقه سادات طوافیان، سعید متصدی زرندی، علیرضا حیدرنیا، محمودرضا گوهری، افسانه لالویی، علی منتظری صفحه 83
    خودکارآمدی، یکی از سازه های کلیدی در بسیاری از الگوهای آموزش و ارتقای سلامت و به معنی اعتماد فرد به توانایی انجام موفقیت آمیز یک رفتار است. این مطالعه بر آن است تا تاثیر آموزش الهام گرفته از مصاحبه انگیزشی را بر خودکارآمدی رفتارهای پیشگیری از مواجهه با آلودگی هوا در زنان باردار شهر تهران بسنجد. در یک مطالعه نیمه تجربی که معیارهای ورود به مطالعه شامل سن بین 18 تا 35 سال مادر، بارداری بدون عارضه، نداشتن سابقه بیماری مزمن و رضایت به شرکت در مطالعه بودند، 110 زن باردار، به صورت آسان انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه تجربه و گواه قرارگرفتند و اطلاعات اولیه با استفاده از پرسشنامه و پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. برنامه آموزشی الهام گرفته از مصاحبه انگیزشی برای گروه تجربی اجرا شد. سپس نمونه ها پس از 1 ماه پی گیری، مجددا مورد بررسی قرار گرفتند. داده های به دست آمده با آزمون های توصیفی و تحلیلی متناسب، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. میانگین (±انحراف معیار) سنی افراد مورد مطالعه، 4.11±27.2 سال و میانگین±انحراف معیار سن بارداری، 8.75±22.89 هفته بود. اگر چه قبل از مداخله دو گروه از لحاظ متغیرهای مردم شناختی و خودکارآمدی یکسان بودند (0.05P). به نظر می رسد اجرای برنامه آموزشی بر پایه مصاحبه انگیزشی، می تواند در افزایش خودکارآمدی رفتارهای پیشگیرانه مواجهه با آلودگی هوا در زنان باردار موثر باشد.
    کد کار آزمایی بالینی: IRCT2012091010804N1
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، مصاحبه انگیزشی، آلودگی هوا، بارداری
  • حسین رضایی، شمس الدین نیکنامی، صدیقه سادات طوافیان، بهزاد کرمی متین صفحه 91
    هدف از این پژوهش نیمه تجربی، بررسی تاثیر یک برنامه آموزشی بر آگاهی، نگرش و رفتارهای پیشگیرانه از ابتلا به تب مالت در زنان روستایی شهرستان کنگاور است.
    نمونه های این مطالعه، به صورت تصادفی نظام مند از 6 روستا (که بیشترین شیوع بیماری را داشتند) طی 2 سال اخیر، به تناسب جمعیت روستا انتخاب شدند. از این 6 روستا، 3 روستا به صورت تصادفی، به عنوان گروه مورد و 3 روستا به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. ابتدا پیش آزمون در دو گروه مورد (91 نفر) و شاهد (91 نفر) انجام گرفت. سپس مداخله آموزشی در گروه مورد انجام شده و در پایان، پس آزمون از هردو گروه به عمل آمد.
    میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد قبل از مداخله آموزشی به ترتیب برابر با66/3±41/10، 6/3±8/27 و 68/1±73/4 بود، که این نمره بعد از مداخله آموزشی به ترتیب به 77/1±18/19، 2/2±9/34 و77/1±73/6 رسید.
    آگاهی، نگرش و عملکرد گروه مورد پس از مداخله آموزشی، تفاوت معنی دار با گروه شاهد داشت. این تفاوت در گروه مداخله، پیش و پس از آزمون نیز معنادار بود.
    اجرای این پژوهش نشان داد برنامه آموزشی محقق ساخته بر آگاهی، نگرش و عملکرد زنان روستایی شهرستان کنگاور تاثیر مثبت داشته است.
    کلیدواژگان: تب مالت، دامدار، کنگاور
  • کتایون جهانگیری، ژیلا صدیقی، سید پوریا هدایتی صفحه 101
    در رویکردهای نوین مطرح در مدیریت بحران، توجه به نقش ارزشمندی که جامعه برای رویارویی با بحران های طبیعی برای خود قائل است از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نخستین گام در نهادینه سازی«رویکرد جامعه محور»، بررسی وضعیت موجود جامعه به لحاظ مشارکت در فعالیت های جمعی در مقابله با بحران های طبیعی است. در مطالعه حاضر استان سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از استان های بلاخیز کشور از نظر سازمان ها، نهادها و تشکل های فعال در زمینه بلایای طبیعی مورد بررسی قرار گرفت تا ضمن ارائه تصویری از وضع موجود، وضعیت مشارکت کنونی جامعه برای مقابله با بلایای طبیعی در این استان مورد شناسایی قرار گیرد. این مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی و در پنج مرحله انجام پذیرفت و در بخش هایی از مطالعه که نیاز به جمع آوری اطلاعات تکمیلی بود از مطالعه کیفی (مصاحبه) استفاده شد. شناسایی سازمان های مسئول در زمینه مدیریت بحران و بلایای طبیعی، بررسی تاریخچه و علت تشکیل سازمان های مردم نهاد و غیردولتی فعال در زمینه مدیریت بلایا، سابقه، گستره و ماهیت و روند فعالیت های انجام شده در حیطه بلایا و برنامه های آتی آن ها و ویژگی های اعضای سازمان، موسسه و نحوه فعالیت آن ها از یافته های این پژوهش بود. در این استان تعدادی تشکل غیردولتی ثبت شده و ثبت نشده فعال در زمینه مقابله با بلایا وجود دارد که نشانگر ظرفیت قابل ملاحظه استان برای انجام فعالیت های مشارکتی در زمینه مواجهه و کاهش خطرات ناشی از بلایا است. از این رو لازم است مسئولان استانی ضمن اولویت بخشی به بلایای طبیعی به عنوان یکی از مهم ترین مشکلات استان، به دنبال شیوه های مناسب برای جلب و هدایت مشارکت جامعه در مواجهه با بلایا باشند. جلب اعتماد و مشارکت مردم در انجام پروژه های کاهش خطرپذیری، سامان دهی گروه های داوطلب جامعه، تخصیص اعتبار برای تجهیز مردم برای مقابله با بحران ها، امکان آزادسازی و بسیج منابع محلی در صورت وقوع بلایا، آموزش همگانی و اطلاع رسانی از جمله راهبردهایی است که می توان به کمک آن مشارکت جامعه برای مقابله با بلایای طبیعی در این استان را توسعه و ارتقاء بخشید.
    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، رویکرد مدیریت جامعه محور، سیستان و بلوچستان، تحلیل وضعیت موجود
  • افسون آیین پرست، کاظم زنده دل، فرانک فرزدی، فرزانه مفتون، تلما ظهیریان مقدم، حامد زندیان صفحه 107
    تحقیق و پژوهش از مهم ترین محورهای توسعه هر کشور است. پژوهش مقوله ارزشمندی برای تمام حوزه ها خصوصا بخش سلامت است. مطالعات بالینی بخش عمده ای از مطالعات بخش سلامت را به خود اختصاص می دهد. بر همین مبنا و با هدف توسعه پژوهش های بالینی واحدهای توسعه تحقیقات بالینی از سال 1381در بیمارستان های آموزشی راه اندازی شده اند. هدف از این پژوهش شناسایی مسایل و مشکلات فراروی این واحدها و راه کارهای بهبود آن مسایل از دید صاحب نظران حوزه سلامت است. پژوهش حاضر مطالعه ای کیفی است که در سطح کشور به صورت مقطعی (نیمه دوم سال 1391) انجام شده است. جمع آوری اطلاعات با استفاده از روش مصاحبه استاندارد باسوالات باز و روش بحث گروهی متمرکز از صاحب نظران مرتبط با موضوع که بر مبنای سابقه فعالیت آنان، میزان فعالیت واحد توسعه تحقیقات و میزان همکاری آنان با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انتخاب شده بودند، صورت گرفت. به منظور تحلیل داده ها در این مطالعه از روش تجزیه و تحلیل موضوعی استفاده گردید، که بر آن اساس 4 عامل اصلی در رابطه با واحدهای توسعه تحقیقات بالینی آشکار شد: 1. ضرورت تشکیل واحدهای توسعه تحقیقات بالینی 2. محدودیت های این واحدها 3. ساختار، جایگاه سازمانی و نحوه تامین مالی 4. حمایت ها و عوامل مورد نیاز برای ارتقای خدمات. نتایج نشان داد در صورت درک ضرورت تشکیل واحدهای توسعه تحقیقات بالینی از سوی مسئولان امر و بیمارستان ها، رفع محدودیت های بالفعل و بالقوه موجود، اصلاح ساختار این واحدها، ارتقای تعاملات بین بخشی و فرابخشی، تامین مناسب منابع مالی و منابع انسانی مورد نیاز این واحدها نقش مهمی در بهبود عملکرد واحدهای توسعه تحقیقات بالینی در سطح کشور خواهد داشت.
    کلیدواژگان: واحدهای توسعه تحقیقات بالینی، بیمارستان های آموزشی، روش کیفی، بحث کارشناسی متمرکز
  • محمود طاووسی، مهدی عبادی، سیدعلی آذین، قدرت الله شاکری نژاد، اکرم هاشمی، اسماعیل فتاحی، علی منتظری صفحه 119
    این مقاله که تعاریف سواد سلامت را مورد بررسی قرار داده است؛ در واقع، بخشی از نتایج یک مطالعه مروری است که به بررسی نظام مند مقالات طراحی و روان سنجی ابزارهای سنجش سواد سلامت پرداخته بود. در این مقاله، تعاریف ارائه شده در 42 مقاله گزینش شده در مرحله نهایی مطالعه مروری مذکور، استخراج گردیده و مورد بررسی قرار گرفت. در مقالات یاد شده، مجموعا 7 تعریف مستقل و متفاوت از سواد سلامت ارائه شده بود.
    نتایج این مطالعه نشان داد، با توجه به مفهوم گسترده و پیچیده سواد سلامت، تعاریف گوناگونی از آن ارائه شده است که به رغم برخی تفاوت ها در محتوا، تقریبا از چارچوب نسبتا یکسانی تبعیت نموده اند. در تحلیل تعاریف، چند بعد از جمله «ظرفیت و توانایی دسترسی»، «فهم و درک»، «پردازش و ارزیابی» و نیز «تصمیم گیری و رفتار» در خصوص اطلاعات و خدمات مربوط به سلامت جلب توجه نمود. ضمن آن که نشان داده شد همه این ابعاد در یک تعریف واحد ارایه نگردیده اند. به عبارت دیگر، هنوز در تعریف یکسان و جامع از سواد سلامت، ابهامات و اختلافاتی وجود دارد. از این رو، ارائه تعریفی جامع از این شاخص توسط مرجعی معتبر، به منظور سنجش همه ابعاد متصور برای آن ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، تعاریف، روان سنجی، ابزار
|
  • Abdalali Monsef, Abolfazl Shahmohammadi Page 5
    Objective (s): To compare health conditions in Iran and southwest Asian countries.
    Methods
    Fifteen core health indices as reported by World Health Organization (WHO) for the period of 2000-2007 were listed for Iran and southwest Asain countires. The numerical taxonomy techniquewas used to rank and measure the degree of health development amog all 26 southwest Asian countries.
    Results
    The Results showed that the ranking of Iran decreased from 11 in 2000 to 12 in 2007. The highest ranking of Iran was 10 during 2003-2006 and during this period there was no progress in position of Iran. Since then the ranking was decreased.
    Conclusion
    The failure in ranking of Iran among between southwest Asian countries is alerting. Perhaps this might be concequence of discontinuity in growing trends of development in health sector during the period under review. Indeed the findings has some implications for policy and practice.
    Keywords: Core health indices, Numerical taxonomy, Southwest Asia Countries, World Health Organization (WHO)
  • Mahmood Moosazadeh, Omid Barati, Mina Moradzadeh, Maryam Aliramezany, Mohammadreza Amiresmaili Page 17
    Objective (s): This was a comparative scientometric study of specialty journals, impact factor, immediacy factor and cited life-half of Iranian journals with selected countries in order to determine present condition of the Iran.
    Methods
    All Iranian and selected countries ISI indexed journals were entered into the presnet comparative study. A checklist including country, journal title, journal subject, ISSN, ISI indexing year, impact factor, immediacy factor and journals cited life-half for years of 2009 and 2010, was applied for data collection. The journals were scored on a 3-point index for the first, second and third rank in each category. Ranking was carried out based on total score achievd by each country.
    Results
    Three countries (Palestine, Kyrgyzstan and Afghanistan) did not have any specialized journal in the field of medical sciences or other sciences. However, Turkey, Pakistan and Iran had 448 (31.1%), 285(19.8%) and 185(12.8%) specialzed journals of total of 1440 journals in 2009 and 468 (31.05%), 291 (19.3%) and 203 (13.5%) of total of 1507 journals in 2010 respectively. Turkey, Pakistan and Iran with 22, 16 and 9 points were the first three countries among 25 countries studied.
    Conclusion
    Paying attention to scientometrics such as papers permanent availability, quality and quantity of papers and ISI indexing are important issues for improving the present status of specialized journals in Iran.
    Keywords: Scientific products, Selected countries, Iran
  • Behzad Damari, Abbas Vosoogh Moghaddam, Mohammad Fathi, Alireza Kazemi Page 21
    Objective (s): Achieving the objectives of planned programs in the Ministry of Health and Medical Education (MOHME) depends on the successful implementation of operational planning (OP). In the last few years an attempt was made to deploy OP in different units. This paper reports on a system design and using process re engineering models in order to renew the existing OP.
    Methods
    Data were collected by several approaches including literature review, focus group discussions, interviews, and questionnaires. Ten principles were set on how to redesign the existing operational planning system. Based on these principles, main processes, procedures, and standards were redesigned in both regulations and procedures.
    Results
    The results showed three important strengths of the operational planning system: support of top managers, law, and the experience of ministry of health in implementation of operational planning. The most important challenges of current OP system were: weakness in coordination, and audit and accreditation of the process. Thus a new OP was proposed. Strengths of the new OP model includes compatibility with result chain activities, existence of a scientific OP glossary, project oriented approach, compatibility of decision making levels with the structure of MOHME, documentation, establishment of the relationship between employer, contractor, and the spectator, categorized evaluation, timing, clear relation between OP and allocated budget, encouragement, and education of process owners and finally internal and external compatibility of programs.
    Conclusion
    Despite various strengths of existing OP systems, critical success factor of the newly proposed model is the audit of the defined programs and projects.
    Keywords: Operational planning, reengineering, Ministry of Health, medical education
  • Fatemeh Zareie, Mohammad Hosien Taghdisi, Rafat Mohebifar, Hadi Tehrani, Davood Shojaeezade, Amir Motamedi Page 33
    Objective (s): One of the main strategies for improving system performance is the total quality of management. This study aimed to assess the effect of an educational intervention on the application of TQM in a hospital ward.
    Methods
    This was a small scale study of a random sample of 20 nurses working in a hospital ward in Qazvin, Iran. Participants were asked to respond to a questionnaire on importance and application of the TQM dimensions at two pints in time: at baseline (before intervention) and after an educational intervention at three moths follow-up. Data were analyzed using the Paired-t test by SPSS software.
    Results
    There were significant differences on mean scores of the TQM application on several TQM damnations such as customer (patient) attention (P=0.035), staff participation (P=0.037), and patient-nurse communication (P=0.050) before and after intervention. However, there was no significant difference in TQM concept application before and after educational intervention (P=0.014).
    Keywords: total quality of management, educational program, hospital
  • Nasrin Nikpeyma, Zhila Abed Saeedi, Eznollah Azargashb, Hamid Alavi Majd Page 41

    Objective (s): The framework approach was developed in the 1980s as a method to manage and analyze qualitative data in applied policy research. The aim of this article is to introduce the Framework analysis for qualitative data analysis.

    Methods

    Electronic literature search was performed using PubMed, Science Direct, Ovid, ProQuest, and Google. Then relevant literature was retrieved and was reviewed.

    Results

    A number of scientific evidences were identified. In general there were two types of papers: those applied framework analysis in healthcare and social investigations, and those explained about the framework analysis processes. The five steps of framework approach constitute a hierarchical thematic framework that is used to classify and organize data according to key themes, concepts and emergent categories.

    Conclusion

    The framework approach has become popular, especially among novice healthcare researchers, due to flexibility, easy and clear steps.

    Keywords: Framework analysis, Qualitative research, Data analysis
  • Leili Salehi, Saeed Solki, Ali Montazeri Page 51
    Objective (s): The benefit of fruit and vegetable intake in old age is well documented. However, there is evidence that old people do not consume enough fruit and vegetable. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of a theory-based tailored nutritional intervention that aimed to increase the fruit and vegetable intake among elderly Iranians.
    Methods
    This quasi-experimental study was performed among a community sample of elderly in Tehran, Iran in year 2008 to 2009. Data were collected at baseline and 4 weeks follow-up. At baseline face-to-face interviews were conducted with the whole sample using a structured questionnaire including items on demographic information, stage of change, self-efficacy, delusional balance, daily servings of fruit and vegetable intake. Four weeks follow-up data were collected after implementing the intervention.
    Results
    The mean age of participants was 64.06 ± 4.48 years and overall two-third of participants were female. At baseline total fruit and vegetable intake was not differed between two groups but it was significantly increased in the intervention group at posttest assessment (mean serving/day in intervention group 3.08± 1.35 vs. 1.79± 1.08 in control group; P = 0.001). Further analysis also indicated that elderly in intervention arm had higher fruit and vegetable intake, perceived benefits and self-efficacy, and lower perceived barriers. Compared with control group, greater proportions of elderly in the intervention group moved from per contemplation to contemplation/preparation and action/maintenance stages (P <0.0001), and from contemplation /preparation to action/maintenance stages (P= 0.004) from pretest to posttest assessments.
    Conclusion
    The findings suggest that TTM is a useful model that can be applied to dietary behavior change, specifically fruit and vegetable consumption among elderly populations.
    Keywords: Tran's theoretical model, Fruit, Vegetable, elderly
  • Behrooz Lotfi, Fatemeh Rakhshani Page 61
    Objective (s): To determine the knowledge and perceived threat level of elementary school students about breakfast and snack consumptions in Zahedan, Iran.
    Methods
    In this descriptive study 223 elementary fourth grade students were selected by multi-stage sampling. The data collection instrument was a questionnaire that its validity and reliability were reviewed and confirmed. The data were analyzed performing independent t-test, one-way analysis of variance and Pearson correlation test.
    Results
    The results showed that students obtained 76 percent of the total score of knowledge, sensitivity, and perceived severity and 60 percent of the total score of behavior. 51.6 percent of students reported that they were eating breakfast every day and 22 percent reported that they were consuming snack every day. Pearson test showed that the relationship between knowledge and perceived susceptibility and severity and behavior were positive and significant (P<0.05)
    Conclusion
    The findings suggest that breakfast and snack consumption among students was not satisfactory. Various educational programs including theory based interventions are recommended.
    Keywords: Knowledge, Perceived threat, Breakfast, Snack, Students
  • Minoo Pakgohar, Shadi Sabetghadam, Seyedeh Fatemeh Vasegh Rahimparvar, Anoushiravan Kazemnejad Page 73
    Objective (s): Urinary incontinence (UI) is a common condition among women. The aim of this study was to determine quality of life of postmenopausal women with urinary incontinence.
    Methods
    In this cross-sectional study, 313 post- menopausal women with urinary incontinence were participated. The data were collected using the Questionnaire for Urinary Incontinence Diagnosis (QUID), the Incontinence Severity Index (ISI) and the Incontinence Quality of Life questionnaire (I-QoL).
    Results
    The mean QoL score was 46.18 ± 19.91. Most women (48.6%) reported that suffering from mixed UI and this group had the lowest QoL score. There were significant differences in quality of life score among women suffering from different types of UI (P<0.001).
    Conclusion
    The findings indicated that QoL was impaired in women with UI. It seems that health professionals should educate patients and make them aware of available treatments.
    Keywords: Quality of life, Urinary incontinence, Post, Menopausal women
  • Marzieh Araban, Sadigheh Sadat Tavvafian, Saeed Motesaddi Zarandi, Ali Reza Heidarnia, Mahmoud Reza Gohari, Afsaneh Laloie, Ali Montazeri Page 83
    Objective (s): Self-efficacy is an important construct within many health education theories and models and is defined as one’s beliefs in his/her own ability to complete tasks and reach goals. This study aimed to evaluate the effect of a motivational interviewing session on self-efficacy of pregnant women in response to air pollution hazards.
    Methods
    In this experimental study, 110 eligible pregnant women attending to prenatal clinics in 2012 in Tehran, Iran were randomly selected and randomized into intervention (55) and control group (51) who did not receive any intervention. The inclusion criteria were age between 18 and 35 years, having a normal pregnancy, not having a history of chronic disease and being satisfied to participate in the study. The women were excluded from the study if their pregnancies were complicated. Data were collected at baseline and 1-month follow up through demographic questionnaire and a designed valid measure including items on self-efficacy regarding air pollution preventive behaviors. Data were analyzed via t-test, Mann Whitney U test Wilcoxon and Chi-squre.
    Results
    In all, data for 104 pregnant women including 53 individuals in the intervention group and 51 ones in control group were analyzed. The mean age of women was 27.2 (±4.11) years and it was 22.89 (±8.75) for gestational age. Although before the intervention, both groups were the same in terms of demographic variables and the outcome measure, after the intervention, the mean ranks of self-efficacy were significantly better than the control group (P<0.0001).
    Conclusion
    The study findings revealed that the designed educational intervention could improve the self-efficacy of pregnant women regarding air pollution preventive behaviors.
    Keywords: Self, efficacy, Motivational interviewing, Pregnancy, Air pollution
  • Hossein Rezaii, Shamsoddin Niknami, Sadighe Sadat Tavvafian, Behzad Karami Matin Page 91
    Objective (s): This study aimed to examone the effect of a designed educational program regarding brucellosis prevention on knowledge, attitude and preventive behaviors of rural females of Kermanshah, Iran.
    Methods
    A total of 182 patients suffering from brucellosis were randomized to either intervention group (n=91) who received a designed educational program or to control group (n=91) without receiving any eduction program. At baseline and two months after intervention, participants filled out self adminestered questionnaires.
    Results
    Average score of knowledge¸ attitude and behavior at baseline and follow up time were 10/41±3/65¸ 27/8±3/6¸4/73±1/67 and 19/8± 1/77¸ 34/9± 2/2 ¸ 6/73± 1/77 respectively. Although, the two groups were comparable regarding all demographic data and baseline studied variables (P>0.05), there were significant differences between two groups regarding knowledge¸ attitude and behavior after intervention (P<0.05).
    Conclusion
    The findings revealed that the designed educational program could improve knowledge¸ attitude and behavior of female paticipated in the study.
    Keywords: Brucellosis, Knowledge, Attitude, behavior
  • Katayoun Jahanghiri, Jila Sadighi, Seyed Pouria Hedayati Page 101
    Objective (s): The Sistan va Baluchestan province is one of the most important provinces in Iranian border and is considered as a disaster-prone area in the country. This study is a situational analysis of Sistan va Baluchestan community participation in confronting natural disasters.
    Methods
    This descriptive-analytical research has been undertaken in five stages including the collection of data on: governmental organizations, non-governmental organizations, history, extent and trend of activities, the future programs, and quantity and quality of staff and members of organizations. The gap in information was collected using qualitative methods if necessary.
    Results
    There were many active registered or non-registered NGO in Sistan va Baluchestan. We observed that even in pre-disaster phase they participate in disaster risk reduction activities.
    Conclusion
    The governmental should pay attention to the important role of these NGOs as the most important stakeholders in confronting disasters.
    Keywords: Natural Disasters_community participation_Sistan o Baluchestan_Situation Analysis
  • Afsoon Aeenparast, Kazem Zendehdel, Faranak Farzadi, Farzaneh Maftoon, Telma Zahirian Moghadam, Hamed Zandian Page 107
    Objective (s): to evaluate research development units in teaching hospitals.
    Methods
    This was a qualitative study that was conducted at national level in Iran. We used standardize open–ended interviews and focus group discussions for data collection. Experts were selected according to their experiences; activities and cooperation levels with ministry of health and research development units.
    Results
    In all four main themes emerged from analysis: i) necessity of establishing clinical research development units in teaching hospitals, ii) units’ limitations, iii) organizational structure and financing, iv) strategies for improving these units.
    Conclusion
    The findings indicated areas that need improvements including providing appropriate resources for these units.
    Keywords: clinical research development units, educational hospital, qualitative method, focused group discussion
  • Mahmoud Tavousi, Mahdi Ebadi, Ali Azin, Ghodratoolah Shakerinejad, Akram Hashemi, Esmail Fattahi, Ali Montazeri Page 119
    Objective (s): Health literacy is a relatively new emerging concept in public health. It is also a new area for research with links to communication. It has been suggested that health literacy incorporates all of the major psychological, social, and environmental constructs that influence individual health choices. It has been suggested that poor health literacy poses a major barrier to public’s health and might represent a major cost to health care system. The aim of this study was to examine what is health literacy.
    Methods
    A review was undertaken of all the full publications in the English and Persian language biomedical journals between 1993 and 2012. The search was restricted to ‘health literacy’ that appeared in the titles/abstracts of the publications. In addition, a manual search was performed to include additional papers of potential interest.
    Results
    In all 1788 citations were identified. After screening, 1265 duplicate citations were excluded. The remaining 523 citations were further examined and 438 citations were found irrelevant. Finally the full texts of 85 papers were assessed. Of these 42 papers were found to be relevant and were included in this review. The findings indicated that variations exist in defining health literacy and each definition contained some aspects of health literacy. We identified that a comprehensive definition of health literacy might include the following constructs: ability to read, ability and skills to access, understand, and appraise health information, make decisions, and practice in order to maintain or improve health.
    Conclusion
    An agreed definition of health literacy is needed. An authoritative body might propose such a definition.
    Keywords: Health literacy, Definitions, Review